Rabu, April 11, 2012

Kearah Sebuah Transformasi 1

Disember 2010 semasa walimah. Meniti saat-saat bahagia.

Jun 2011 semasa keluar 10 hari masturat. Ada sedikit perkembangan. Semakin bahagia.

 Ogos 2011 semasa raya. Semakin berkembang. Sangat bahagia.

 November 2011 Pulau Kapalai. Perkembangan yang pesat. Amat bahagia.


Hadiah sambutan ulangtahun kelahiran paling bermakna 2012, sebuah kebahagiaan.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
2012.. Abi, apasal perut makin lama makin membesar ni. Tak de bahagia-bahagianya. Pergi bersenam!
.
.
.
Abi: Huu.. Iye.. Jom gi berenang.. Kawan abang cikgu sukan cakap berenang ni bagus, sukan paling banyak keluar peluh katanya, sebab satu badan bergerak.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Sesi bersenam di air. Hehe.

Hari pertama: Ummi tak nak berenang sekali ke?
Ummi: Tak pe lah, Ummi nak jaga Kak Long. Abi jelah berenang.

 Hari kedua: Ummi jom la berenang sekali.
Ummi: Tak pe, Abi je la mandi, Ummi nak jaga Kak Long.
Lima minit sebelum pulang: Abi, tunggu jap, Ummi nak cecah kaki kat air.
.
.
.
.
.
.
Hari ketiga..
Ummi, jom la berenang sekali.
Ummi: Tak pe lah, Ummi nak jaga Kak Long. Kami tengok je la Abi mandi.
 Sejam kemudian..
Abi, tolong jaga Kak Long, Ummi pulak nak berenang.
Muahaha..
.
.
.
.
.
.
.
Hari keempat..
Abi, Ummi rasa badan Ummi pun dah naik la, esok pagi jom gi berenang.

Ngeh ngeh..

"Ajarkanlah anak-anakmu berkuda, berenang dan memanah." (Saidina Umar al-Khattab)

Muhammad Ishak Zaini
11 April 2012
19 Jamadil Awal 1433H

14 ulasan:

~ida~ berkata...

nak komen ape ek?..nak gelak je dulu boleh..?haha

Danial_arif berkata...

haha...nak gelak....

Ishak Zaini berkata...

Ida dan Danial..

Hehe.. :)

RuMaH TuA berkata...

sweet!

Ishak Zaini berkata...

Rumah Tua,

Kurangkan manis dalam minuman,
banyakkan manis dalam senyuman.. :)

umu6point berkata...

saje je ummi nak bagi sokongan dan dorongan moral yang tidak berbelah bahagi kepada abi :p

teruskan berusaha!!

~ida~ berkata...

ida baca entry ni ngan en.zauji...lepas je baca terus pandang zauji....sambil berkata
"abi,jom pergi berenang" hehe

Ismi Ijmi berkata...

wah sweet.,hehe.
menurut satu sumber, maulana hamid bawak bini die gi joging tiap2 ahad pagi. :-)

ALIAAZUAN berkata...

Salam.
Asma' pun ada potensi terjun sungai tu ustaz. Tengok kat gmbr tu dia dh geram2 nk join sama.

Ishak Zaini berkata...

Umu6point,
Ayuh!!.. Sama-sama kita berusaha.. :D

Ida,
Hehe. Jom tengok lagi setahun siapa lagi kurus.. Cayok Ida dan Fauzi!

Ismi Ijmi,
Ahad pagi bukan ada taklim masturat ke kat SP? Wallahu'alam.

Aliaazuan,
InsyaAllah tunggu besar sikit bolehlah bawak Asma mandi laut. Sumayyah pun boleh join sama.

fuad ansari berkata...

best betul entri ni... (",)

macamana la sy boleh terlambat membaca entri yg best ni.. (",)

orang dok kata transformasi2.. lepas baca entri ni baru sy faham apakah itu tranformasi.. (",)

Anak Pendang Sekeluarga berkata...

perkembangan terbaru,ustaz semakin berkembang dgn pesatnya..biasa la..org sudah berkahwin...

Tanpa Nama berkata...

ana syor ust pergi mesjid naik basikal. Ta'am terakhir pukul 6 ptg.

Abu Umamah Mohd Afiq bin Zahari berkata...

Alamak...
"Sabda Rasulullah s.a.w: Ajarkanlah anak-anakmu berkuda, berenang dan memanah"

Minta betuikan takhrij tu, rasanya al-Bukhari dan Muslim xkuarkan hadith dengan lafaz semakrifatus sohabah oleh Abu Nuaim adalah dan status hadithnya LEMAH (Dhoif)sebahagian ulama' hadith berpendapat (Maudu').

Kalu al-Bukhari dan Muslim hanya menyebut kepentingannya:

Dari Salamah bin Al-Akwa’ radhiallahu anhu dia berkata:
مَرَّ النبيُّ صلى الله عليه وسلم عَلَى نَفَرٍ مِنْ أَسْلَمَ يَنْتَضِلُوْنَ فَقالَ: اِرْمُوا بَنِي إِسْماعِيْلَ فَإنَّ أَباكُمْ كَانَ رَامِياً
“Nabi shallallahu alaihi wasallam pernah melewati sekelompok Bani Aslam yang berlomba memanah. Lalu beliau bersabda, “Memanahlah kalian wahai anak keturunan Ismail, karena sungguh ayah kalian adalah seorang pemanah.” (HR. Al-Bukhari no. 2899)

Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Saya mendengar Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda di atas mimbar:
وَأَعِدُّوا لَهُمْ ما اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ، أَلآ إِنَّ الْقُوَّةَ الرَّمْيُ، ألا إن القوة الرمي، ألا إن القوة الرمي
“Persiapkanlah semua kekuatan yang kalian miliki. Ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah, ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah, ketahuilah sesungguhnya kekuatan itu adalah memanah.” (HR. Muslim no. 1917)

Dari Uqbah bin Amir radhiallahu anhu dia berkata: Rasulullah shallallahu alaihi wasallam bersabda:
مَنْ عَلِمَ الرَّمْيَ ثُمَّ تَرَكَهُ فَلَيْسَ مِنَّا أَوْ فَقَدْ عَصَى
“Barangsiapa yang tahu cara memanah lalu dia meninggalkannya maka dia bukan golongan kami atau sungguh dia telah bermaksiat.” (HR. Muslim no. 1919)

Wallahu A'lam